Email us at info@kopakan.nl

Connie en Lungani in Utrecht Zuid

Op 16 juni start een creatief en ondernemend project Imbali. Stichting Kopa organiseert  een cursus van vier weken voor inwoners uit Utrecht Zuid. Twee trainers, Connie en Lungani uit Johannesburg ZA, komen vier weken lang in de bouwspeeltuin Fort Luna les geven in ambachtelijke stofbewerkingstechnieken. Deze technieken, zoals batik, zeefdruk en blockprint, zijn weer in opkomst na lang weggeweest te zijn.  We stellen de trainers graag aan jullie voor:

Waarom uit Zuid Afrika?

We hebben Connie en Lungani uitgenodigd omdat zij in Zuid Afrika deze technieken zo uitvoeren dat je ermee in eigen keuken of tuin aan de slag kan, zonder dure apparatuur en materialen. Zij geven deze cursussen al jaren in Johannesburg. Dit doen ze bij The Imbali Visual Literacy Project. Deze organisatie is net als Kopa actief met kunstprojecten, in het onderwijs en in de samenleving. Ze trainen bijvoorbeeld kansarme jongeren uit de sloppenwijken, om deze jongeren meer grip te laten krijgen op hun eigen leven. Maar ook werken ze met leerkrachten toe naar een hoger niveau van kunstlessen in het primair en voortgezet onderwijs.

Het is niet de eerste keer dat ze naar Nederland komen. In 2010 hebben Connie en Lungani tijdens het International Community Arts Festival in Rotterdam gewerkt met Vrouwenstudio van Lombardijen. Tijdens deze activiteit, die ruim twee weken in beslag nam, leerden de Marokkaanse, Turkse, Surinaamse en Antilliaanse vrouwen op zeer effectieve wijze textiel te bewerken tot de meest prachtige stoffen. Deze werden vervolgens tot originele kleding omgetoverd en door de vrouwen zelf tijdens een spectaculaire modeshow in Theater Zuidplein aan een enthousiast publiek getoond. Een aantal van de deelnemers werkt nu, drie jaar na dato, nog steeds met de technieken die ze van Connie en Lungani geleerd hebben.

Kopa is ontzettend blij dat Connie en Lungani de tijd hebben gevonden om bij ons te komen werken in Utrecht. Wij gaan ons door hen laten inspireren en nodigen jou daar bij uit om dat ook te komen doen. Op de foto’s bij dit bericht kan je zien wat er in Johannesburg zoal gemaakt wordt met de technieken.

Mode en animatie in Johannesburg

Van 5 november tot 7 december waren we er even tussenuit. Manja en Linda hebben op uitnodiging van Imbali, een collega organisatie in Johannesburg, een maand les gegeven aan de studenten van Imbali. Read more

Kopa viert eerste jubileum: 1234.5.6

Soms, tussen alle lopende projecten, is het als organisatie tijd om even stil te staan en terug te blikken. Ruim drie jaar geleden in januari zaten Linda, Manja, penningmeester Mayke en onze eerste voorzitter en secretaris  bij de notaris om stichting Kopa formeel op te richten. Maar winterdagen zijn koud en we hebben gerekend tot we de perfecte vrijdag hadden om een jubileum te vieren. Waarom niet vieren dat we 1-2-3-4- dagen bestaan op de 5ee van de 6e maand? Read more

Imbali is mede dankzij de volgende partners tot stand gekomen:

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien