Email us at info@kopakan.nl

Toolbox Cultuureducatie

Visie op Cultuureducatie.

UPDATE: De toolbox is tijdelijk helaas uitverkocht! We hopen in september een hernieuwde toolbox af te hebben. Voor de doorontwikkeling zoeken we nog financiële ondersteuning en meedenkers. Tips of ideeën zijn welkom

De toolbox Dot, 3e boom rechts! helpt je om die te onderzoeken. Aan de hand van stellingen ga je met elkaar in dialoog en maak je keuzes voor je organisatie. Dot, 3e boom rechts! kan gebruikt worden door (basis)scholen, culturele instellingen en creatieve partnerschappen.

In deze toolbox vind je alles wat je nodig hebt om als organisatie een visie op cultuureducatie te vormen. Verschillende werkvormen worden aangereikt. Reserveer als team een studiemiddag en ga in dialoog. Van daaruit kan je als schoolleider, cultuur coördinator of creatief partner de visie verder uitwerken en vertalen naar de praktijk.

Wat Dot, 3e boom rechts! onderscheidt is dat je zonder voorkennis met het team aan de slag kan. We kiezen nadrukkelijk voor twee rondes zodat gelijk een stap vanuit je visie, de stip op de horizon, naar een concreter plan van aanpak gemaakt word.

Je kan er voor kiezen om deze toolbox zelfstandig in te zetten. Je kan er ook voor kiezen om Kopa uit te nodigen als onafhankelijk gespreksleider en expert cultuureducatie op school. Wij begeleiden dan de studiemiddag en schrijven indien gewenst de gevormde visie uit. Dit kan in een compact of uitgebreid traject, klik hier voor meer informatie.

Dot, 3e boom rechts! is te bestellen voor 40 euro exclusief verzendkosten.

Bord-dot-small

Stuur een email naar info@kopakan.nl en geef ons onderstaande gegevens door. We zorgen dat je de toolbox met factuur binnen 5 werkdagen binnen hebt. Heeft u de toolbox eerder nodig, bel dan even voor overleg.

Naam organisatie:
Naam contactpersoon:
Emailadres:
Post- en factuuradres:
Telefoonnummer:

 

 

 

Inhoud Toolbox:
4 sets van 80 stelling-kaarten
1 A1 poster, om je visie in de teamkamer een vaste plek te kunnen geven.
1 uitgebreide handleiding

Voor overige vragen over ‘Dot’ of over het visietraject kan je bellen met Linda Rosink, 0640813116
‘Dot, 3e boom rechts!’ mag binnen 10 werkdagen weer teruggezonden worden naar Kopa, we gaan dan over tot terugboeking van het bedrag, mits de verpakking van de toolbox en de inhoud ongeschonden is.

De toolbox ‘Dot, 3e boom rechts!’ is gemaakt voor Ontwikkeltraject Creatief Vermogen Utrecht en mede mogelijk gemaakt door het programma Cultuureducatie met Kwaliteit van het Fonds voor Cultuurparticipatie en de gemeente Utrecht.

 

 

Kopa begeleid ook visietrajecten (met de toolbox) en geeft trainingen om als team zelf sterke kunstlessen te geven.

Visie op cultuureducatie

Kopa ondersteunt scholen bij het uitstippelen van een visie en van daaruit door te werken naar een plan van aanpak. Dit doen wij in onze visietrajecten. Wij bieden verschillende trajecten aan. Hieronder geven we u een voorbeeld van deze trajecten en de bijbehorende prijzen. In overleg kunnen wij ons aanbod nog verder toespitsen op uw organisatie.

Visietraject

De prijzen voor onze visiepakketten hieronder zijn inclusief de toolbox en btw, exclusief reiskosten, uitgaande van teams van maximaal 15 personen.

Klik op het pakket voor een overzicht.

pakket XS €350,-

1 bezoek op locatie

 • Kopa begeleidt een teammiddag, Dot, ronde I ( 2 tot 2,5 uur)
 • De selectie van stellingen geven u een goede basis om zelf te schrijven.
 • U ontvangt de toolbox en kunt daarmee zelfstandig Dot, ronde II spelen.
pakket S €550,-

1 bezoek op locatie

 • Kopa begeleidt een teammiddag, Dot, ronde I ( 2 tot 2,5 uur)
 • We verwerken de gemaakte keuzes tot een visiestuk van maximaal een A4
 • Naar aanleiding van uw feedback passen we de visie 1x aan.
pakket M €950,-

2 bezoeken op locatie

 • Kopa begeleidt een teammiddag, Dot, ronde I ( 2 tot 2,5 uur)
 • We verwerken de gemaakte keuzes tot een visiestuk van maximaal een A4
 • Naar aanleiding van uw feedback passen we de visie 1x aan.
 • We begeleiden Dot, ronde II waarin we de visie vertalen naar de praktijk
 • We schrijven een aanbeveling voor de concrete invulling van cultuureducatie.
pakket L €1250,-

3 bezoeken op locatie

 • Kopa begeleidt een teammiddag, Dot, ronde I ( 2 tot 2,5 uur)
 • We verwerken de gemaakte keuzes tot een visiestuk van maximaal een A4
 • De visie op cultuureducatie koppelen we terug aan het team en scherpen we waar nodig aan.
 • Samen met u brengen we de huidige situatie in kaart
 • We begeleiden Dot, ronde II waarin we de visie vertalen naar de praktijk
 • We schrijven een aanbeveling voor de concrete invulling van cultuureducatie.

De visietrajecten kunnen ook ingebed worden in een partnerschap. Hierin combineren wij het ontwikkelen van uw visie met trainingen en workshops voor de leerkrachten en kinderen. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden tot een samenwerking en de mogelijkheden van het financieren hiervan, Kopa ondersteunt ook bij voortrajecten van een partnerschap in een subsidieaanvraag. Voor inspiratie kunt u kijken naar ons project ‘Cultuureducatie met Kwaliteit’. Een partnerschap van Kopa met drie basisscholen in Utrecht.

Neem vrijblijvend contact op met Kopa via mail of telefoon.

Mail: linda@kopakan.nl
Telefoon:
Linda Rosink 06 – 40813116

Trainingen voor docenten

Kopa gelooft dat ieder mens creatief is en ondersteunt scholen in het realiseren van een leeromgeving waarin deze creativiteit gevoed wordt en uitgebouwd. Buiten de kaders denken en problemen oplossen maakt dat je mogelijkheden ziet. Een belangrijke kwaliteit die we leerlingen in deze snel veranderende tijd mee willen geven.

We pleiten voor een grondhouding van de leerkracht waarin de leerling ruimte krijgt om zijn eigen ontdekkingen te doen. Waar meer vragen gesteld worden dan antwoorden gegeven. Waar het proces net zoveel waarde heeft als het eindresultaat. En waar de leraar met de juiste handvaten een veilige ruimte kan creëren waar jonge kunstenaars zich breed kunnen ontwikkelen.

Procesgerichte didactiek

Kopa ontwikkelt samen met vier basisscholen een doorgaande leerlijn creatief vermogen. De leerlijn noemen we de Pionier. Pionier heeft binnen deze samenwerking twee betekenissen.

Een pionier kennen we als iemand die durft te proberen, mag falen en van daaruit weer nieuwe ideeën laat ontstaan. Dat is ook wat we ambiëren in de klas. Niet alleen van de leerlingen, maar ook van de leerkrachten. De leerkracht is immer de basis van onze leerlijn. We besteden dan ook veel aandacht aan het trainen van de teams, op de geboden technieken en de PIONIER!

De tweede betekenis van Pionier. De PIONIER! is een afkorting die we gebruiken voor de creatieve en procesgerichte didactiek van de leerkracht voor de klas. Elke letter staat voor een houding die de leerkracht inneemt tijdens de kunstlessen.

Procesgericht werken – Begeleid de leerling in zijn eigen creatieve proces

Inspireren – Met kwalitatief werk van kunstenaars, verhalen, films of theater

Open vragen stellen – Krijg een mooie duik in de fantasie van de kinderen

Niet interpreteren – Voorkom dat je aannames doet en stel je oordeel uit

Ik durf ook – Je eigen kwetsbaarheid inzetten om kinderen over drempels heen te helpen

Eigenheid – Ieder kind gaat anders om met de opdracht, hoera!

Ruimte bieden – Suddertijd – vragen onbeantwoord laten – binnen opdracht de rek toestaan

! Expect more! – Kinderen die zich meer uitgedaagd voelen, dagen zichzelf verder uit

Leerlijn

De PIONIER is inmiddels meer dan enkel de procesgerichte didactiek. Het is uitgebouwd tot een volledige leerlijn. Hier vertellen we graag uitgebreid over op onze website www.ikpionier.nl

In het kort ondersteunt de PIONIER je op de volgende manieren.

Trainen

Je leert het creatieve proces herkennen, ervaren en begeleiden. Bij zowel jezelf als bij je leerling. In drie praktisch ingestelde bijeenkomsten leer je hoe je om moet gaan met de vele creatieve processen van je leerlingen. Je leert verschillende kanten van creatief vermogen herkennen en omgaan met de diversiteit in je klas. 

Ontzorgen

Tijd is altijd een tekort, zeker in het onderwijs. In onze samenwerking met de basisscholen in Utrecht die meewerkten aan de ontwikkeling van de PIONIER ondervonden we dan ook dat dit de grootste vijand was van de kunstlessen.

We zijn dan ook gaan zoeken naar manieren waarop we de leerkracht zo veel mogelijk kunnen ondersteunen om de kinderen toch goed kunstonderwijs mee te geven. We werkten uiteindelijk toe naar een handzaam systeem dat er voor zorgt dat je zo min mogelijk hoeft te doen voor het geven van de les.

Inspireren

We inspireren met de PIONIER de leerkrachten en leerlingen. We leveren mooie beeldpresentaties met het werk van bijvoorbeeld kunstenaars en vormgevers. Altijd laten we kwalitatief waardig beeldmateriaal zien.

Geen werkjes die nagemaakt kunnen worden, maar verschillende manieren waarop je een bepaald thema of techniek kan laten zien. Wat doen kunstenaars met licht en schaduw? Wat kan je nog meer met textiel dan enkel kleding maken.

Kosten

De kosten van de training zijn afhankelijk van meerdere factoren, zoals locatie, grootte docententeam en de samenstelling van het programma. Wij maken daarom voor iedereen een offerte op maat. Heb je interesse?  Stuur dan een email met je specifieke vraag naar info@kopakan.nl.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien