Email us at info@kopakan.nl

De plannen

Na een eerste week van kennismaking, meekijken en samen nadenken begint deze week het werken aan de vernieuwde cursus. Samen met Angela heb ik een structuur opgezet voor wat de leerlingen moeten bereiken en via welke lessen ze daar gaan komen. Beginnen met het leren kennen van de machines, het recht leren naaien en hoe je het best de hoek om kan gaan met de machine. Daarna gaan we beginnen met de opdrachten. De eerste vier lessen heb ik al uitgeschreven. Over de machines en de stekenlap en het maken van een patchwork kussen waarmee ze direct leren hoe belangrijk het is om precies op een 1 cm te stikken en hoe je alle naden op elkaar aan kan laten sluiten.

Het lokaal

Op de foto’s bij dit bericht kan je zien hoe ik het lokaal aantrof. Er waren maar drie werkende machines. Vier tafels voor patroontekenen. Een paar krukjes om op te zitten. Geen strijkplank, wel een strijkijzer. In het kantoortje/opslag naast het lokaal was het een bende. Stoffen en fournituren en gereedschap lagen door elkaar. Er was nauwelijks kastruimte voor alle spullen en er stonden best veel machines die onderhouden moesten worden en gerepareerd.

Dus de eerste acties die ik kan doen met het geld dat opgehaald is zijn het laten inbouwen van een kast, door de timmerman die voor the Samaritan Trust werkt als instructeur. Hij maakt een wandkast over twee wanden waar straks al het materiaal en gereedschap opgeslagen kan worden, zodat het ook weer vindbaar is. Ik ga hem ook nog vragen of hij er extra tafels bij kan maken. Omdat hij voor de Samaritan Trust werkt hoeven we geen werkuren te betalen, alleen het materiaal. En hij kan deze opdrachten weer gebruiken om ook zijn studenten te leren hoe ze meubels kunnen maken.

Daarnaast waren er vele machines die in de voorraad kamer stonden. 7 handmachines (met een wiel aan de zijkant dat gedraaid moet worden) en 6 elektrische naaimachines waarvan er maar 1 werkte. We hebben een naaimachine reparateur laten komen. Hij heeft ze allemaal nagekeken, onderhouden en gerepareerd met de nieuwe onderdelen. Op 1 na waren ze allemaal nog te repareren! Dus nu zijn er weer 6 pedaalmachines, 6 elektrische en 7 handmachines. De studenten die de cursus succesvol afronden krijgen een handmachine mee voor hun start als kleermaker.

Naaiatelier

Door de dingen die ik gezien heb en de gesprekken die ik in Nederland al voerde met meerdere mensen  ben ik gaan inzien dat dat niet zo handig is, want je hebt er dan geen zicht op wat er gebeurt met de machines, er is zeer waarschijnlijk geen onderhoud en als de kinderen thuis geen eten hebben, worden de machines misschien wel verkocht om daar weer eten voor te halen. Mensen leven hier echt bij de dag, vandaar overleven en morgen zien we wel weer verder. Dus het op lange termijn denken en plannen gebeurt niet.

Dus het inrichten van een workshop of atelier is dan misschien een beter idee. Ik heb dit idee ook met Edwin, de educatie coördinator, besproken. Hij vertelde dat hij daar hetzelfde over dacht. Dus die plannen moeten we ook eens gaan bekijken hoe we dat aan kunnen pakken.

Volleybaltraining

Vorige week zat ik bij een bespreking met een donateur voor sportmaterialen. Zij vertelden dat ze geld hadden om het volleybalveld op te knappen. En dat er ballen zouden komen. Margaret vertelde toen dat er nog geen trainer was. Dus toen heb ik mezelf aangeboden. Dus op de woensdagmiddagen na schooltijd ga ik straks lekker trainen met de kids! Te gek, heel veel zin in. Nou maar hopen dat ze niet veel beter zijn dan ik, haha.

En verder gaat alles hier buiten werk om ook lekker zijn gangetje. Ik heb mijn ritme inmiddels aangepast naar Malawiaanse tijd en ben mijn geduld ook lekker aan het trainen. Met een minibusje naar een vriendin in Malosa gaan, op zich maar ongeveer 80 kilometer, duurt zo 3,5 uur. De avonden door de week zijn lekker rustig, kan niet zoveel doen, te ver weg van het centrum, dus ben veel aan het lezen. We hebben wel een tv, maar daar is bijna alleen maar sport, reality of Nollywood films (films uit Nigeria, leuk om er een keer een te zien en een beetje te grinniken). Dus ik lees veel, heb een puzzelboekje bij me (dankjewel Jessica en Job) en kijk wat films en series op mijn laptop. De weekenden zijn erg leuk. Dansen, vrienden ontmoeten en overdag lekker genieten van de omgeving en de zon.

 

 

Ander nieuws over Get Fashion Skills Malawi Done

Update Fashion Skills Malawi

Van onze partner Byounique kregen we de volgende update over de voortgang in Mikuyu Prison, Zomba.
Read more

Proosten op het vervolg!

De zomer is voorbij en Malawi ligt alweer ver achter ons. Het was een succesvolle tweede editie. Na een gezamenlijke start van twee weken trainen bij Green Malata in Luchenza zijn alle trainers weer terug gegaan naar hun eigen stek. De combinatie van het gezamenlijk aftrappen en daarna individueel weer verder werkte super! Elkaar inspireren en van elkaar leren. Read more

Fashion Skills Malawi part 2

Maandag 21 juli landde mijn vliegtuig in Blantyre voor ronde 2 van Fashion Skills Malawi. Het project ziet er dit jaar heel anders uit dan vorig jaar. Dat begint al bij de reden waarom ik weer gegaan ben. Read more

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien