Email us at info@kopakan.nl

Een Italiaanse kunstenaar op ontdekking in De Saffier, Tolsteeg

Mattia Campo Dall’Orto uit Italië zal voor 6 weken lang zijn intrek nemen in De Saffier, het oude Huize Tolsteeg. Zijn verblijf start op 24 mei en zal duren tot 2 juli.

Mattia maakt vooral muurkunst en heeft als opdracht gekregen om een kunstwerk te maken over de nieuwe buren die samen in de Saffier wonen. Hij zal dit ontwerpen met input van de bewoners van de Saffier. Door ontmoetingen, gesprek en verschillende creatieve activiteiten leert hij het bijzondere De Saffier en haar bewoners kennen. Met deze inspiratie werkt hij toe naar een groots kunstwerk op een buitenmuur van De Saffier.

Artshake

Rondom het verblijf en het werkproces van Mattia zal door de projectleiding van Artshake, Linda Rosink en Barbara van Beers, allerlei activiteiten georganiseerd worden. Bijvoorbeeld schilderworkshops, wandelingen en filmavonden. Bewoners van de Saffier zijn hiervoor van harte welkom. Het programma zal voor aankomst van Mattia bekend gemaakt worden via verschillende kanalen. Op 2 Juli vieren we een feest, met onthulling van het gemaakte kunstwerk, dit is een openbaar evenement.

Mattia is de eerste kunstenaar die De Saffier komt bezoeken voor het maken van een kunstwerk. In het najaar komt Marielle MacLeman uit Ierland en rond maart 2017 zal Edurne Herran uit Italie komen.

Achtergrond

Sinds augustus 2015 vindt er in De Saffier een grote verandering plaats. AxionContinu verhuist haar zorg en cliënten uit de zorgvleugel naar een modern nieuw pand in Voordorp. Er komen160 woonunits vrij. Bijzonder aan dit project is dat jongeren hier samen met ouderen in een gebouw komen te wonen. Het beste van jong en oud onder één dak. De jongeren komen in één vleugel van het gebouw te wonen. In de andere vleugel blijven 150 aanleunflats voor ouderen. Artshake is ontwikkeld om te onderzoeken hoe een nieuwe woonsituatie als dit versterkt kan worden door kunst en cultuur. Ook wordt op deze wijze het veranderingsproces vastgelegd en bekeken door de ogen van een kunstenaar.

Artshake stelt zich ook als doen om voor de bewoners enerzijds een deel van de wegvallende activiteiten van AxionContinu op te vangen en anderzijds een impuls te geven aan de ontmoetingen tussen de nieuwe buren, van jong tot oud.

Praktische info

Artshake is een project van Stichting Kopa. Het concept is ontwikkeld door Barbara van Beers en Linda Rosink. Partners in het project zijn: Socius, AxionContinu en Portaal. Het project is mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie, het KfHeinfonds, het Initiatievenfonds en Fonds Sluijterman van Loo.

Ander nieuws over Artshake

Dokter worden na je 70e, met je Andere IK is alles mogelijk!

Wie of wat zou je graag willen zijn? Of wat is juist je grootste tegenpool? De zoektocht naar de alter-ego’s is afgerond in de Saffier. Kunstenares Edurne Herrán nodigt de bewoners uit om over de bovenstaande vragen na te denken. De antwoorden die ze kreeg legde ze vast in mooie en ontwapenende fotografische portretten.

De aanwezigheid van de Spaanse Edurne is onderdeel van Artshake. Na Caroline en Mattia is zij de derde kunstenares die zich mengt in het dagelijkse leven van de bewoners. Als kunstenares is Edurne gefascineerd door identiteit. Wat is identiteit, hoe beïnvloed je identiteit je leven en wat houd je verborgen achter je identiteit. De maakbaarheid van een eigen identiteit is wat zij onderzoekt met de bewoners van de Saffier. Met meer dan 15 bewoners heeft ze gewerkt, alle portretten zijn een samenkomst van haar ideeën en de input en garderobes van alle bewoners.

Edurne Herrán:

‘Onze identiteit geven we zelf vorm. Maar we hebben anderen nodig om deze te reflecteren, om onze identiteit te interpreteren. Ik denk dat we niet altijd zijn, wie anderen denken te zien. In ons dagelijks leven zijn we bang voor wat anderen denken over ons. Dit project Andere IK biedt een perfecte manier om vrij te zijn. Sommige ouderen hebben me laten zien dat ze jong van geest zijn, ze nemen de tijd voor het spel met de kostuums. Ze zijn daarin soms nog speelser dan de jongeren in het pand.’

Naast de portrettenserie zijn er tijdens activiteiten Oordelen gekleid en een Manifest geborduurd. Deze en de portretten zullen allen gepresenteerd worden in de derde en laatste expositie van Artshake. Op 23 april vanaf 14.00 uur dompelt de Saffier zich onder in Andere IK en bent u van harte welkom om een kijkje te komen nemen.

 

Praktische info:

Wanneer:      23 april 14.00 tot 16.00

Wat:             Expositie en Andere IK feest

Waarom:       Afsluiting Artshake 3, voor meer info, zie volgende pagina

Wie:             Edurne Herran, Stichting Kopa

Waar:           Saffierlaan 10, Utrecht

Vragen:         0640813116 – Linda Rosink

 

 

 

Programma Artshake met Edurne is bekend!

Edurne komt over precies een week aan! We hebben weer allerlei moois in petto voor de bewoners van de Saffier. Deze maal is ook de wijk uitgenodigd. Doe mee, maak mooie dingen en ontmoet je buren! Read more

Kunstenaar Caroline (FR) duikt in de kindertijd van bewoners van de Saffier,

Artshake is weer gestart! Na een eerste succesvolle Artshake editie met Mattia Campo Dall’Orto in de Saffier is het tijd voor de volgende kunstenaar! Read more

Een Italiaanse kunstenaar op ontdekking in De Saffier, Tolsteeg

Mattia Campo Dall’Orto uit Italië zal voor 6 weken lang zijn intrek nemen in De Saffier, het oude Huize Tolsteeg. Zijn verblijf start op 24 mei en zal duren tot 2 juli. Read more

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien