Email us at info@kopakan.nl

Een Italiaanse kunstenaar op ontdekking in De Saffier, Tolsteeg

Mattia Campo Dall’Orto uit Italië zal voor 6 weken lang zijn intrek nemen in De Saffier, het oude Huize Tolsteeg. Zijn verblijf start op 24 mei en zal duren tot 2 juli.

Mattia maakt vooral muurkunst en heeft als opdracht gekregen om een kunstwerk te maken over de nieuwe buren die samen in de Saffier wonen. Hij zal dit ontwerpen met input van de bewoners van de Saffier. Door ontmoetingen, gesprek en verschillende creatieve activiteiten leert hij het bijzondere De Saffier en haar bewoners kennen. Met deze inspiratie werkt hij toe naar een groots kunstwerk op een buitenmuur van De Saffier.

Artshake

Rondom het verblijf en het werkproces van Mattia zal door de projectleiding van Artshake, Linda Rosink en Barbara van Beers, allerlei activiteiten georganiseerd worden. Bijvoorbeeld schilderworkshops, wandelingen en filmavonden. Bewoners van de Saffier zijn hiervoor van harte welkom. Het programma zal voor aankomst van Mattia bekend gemaakt worden via verschillende kanalen. Op 2 Juli vieren we een feest, met onthulling van het gemaakte kunstwerk, dit is een openbaar evenement.

Mattia is de eerste kunstenaar die De Saffier komt bezoeken voor het maken van een kunstwerk. In het najaar komt Marielle MacLeman uit Ierland en rond maart 2017 zal Edurne Herran uit Italie komen.

Achtergrond

Sinds augustus 2015 vindt er in De Saffier een grote verandering plaats. AxionContinu verhuist haar zorg en cliënten uit de zorgvleugel naar een modern nieuw pand in Voordorp. Er komen160 woonunits vrij. Bijzonder aan dit project is dat jongeren hier samen met ouderen in een gebouw komen te wonen. Het beste van jong en oud onder één dak. De jongeren komen in één vleugel van het gebouw te wonen. In de andere vleugel blijven 150 aanleunflats voor ouderen. Artshake is ontwikkeld om te onderzoeken hoe een nieuwe woonsituatie als dit versterkt kan worden door kunst en cultuur. Ook wordt op deze wijze het veranderingsproces vastgelegd en bekeken door de ogen van een kunstenaar.

Artshake stelt zich ook als doen om voor de bewoners enerzijds een deel van de wegvallende activiteiten van AxionContinu op te vangen en anderzijds een impuls te geven aan de ontmoetingen tussen de nieuwe buren, van jong tot oud.

Praktische info

Artshake is een project van Stichting Kopa. Het concept is ontwikkeld door Barbara van Beers en Linda Rosink. Partners in het project zijn: Socius, AxionContinu en Portaal. Het project is mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie, het KfHeinfonds, het Initiatievenfonds en Fonds Sluijterman van Loo.

Ander nieuws over Artshake

Jaarverslag 2018

Ons jaarverslag is online! Lees mee over alles dat we ondernamen in 2018.

Alle resultaten van Artshake

Het was een bijzonder en bewogen jaar in de Saffier! Kopa is erg blij om met Artshake bij te hebben kunnen dragen aan een positiever woonsfeer. Drie kunstenaars maakten mooie werken en droegen bij aan het werken aan een nieuwe sociale structuur! Alle resultaten zijn nu hier te zien!

De fotografische portretten zijn gemaakt door Edurne Herran. De geometrische schilderingen zijn van Caroline Derveaux-Berté. De muurschildering en getekende portretten zijn van Mattia Campo Dall’Orto.

 

Dokter worden na je 70e, met je Andere IK is alles mogelijk!

Wie of wat zou je graag willen zijn? Of wat is juist je grootste tegenpool? De zoektocht naar de alter-ego’s is afgerond in de Saffier. Kunstenares Edurne Herrán nodigt de bewoners uit om over de bovenstaande vragen na te denken. De antwoorden die ze kreeg legde ze vast in mooie en ontwapenende fotografische portretten. Read more

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien