Email us at info@kopakan.nl

Eerste lessen

Vorige week zijn de eerste lessen gestart van de cursus die ik schrijf. Angela heeft eerst zelf de eerste opdrachten gemaakt zodat we konden kijken of ze de opdrachten begrijpt die ik schrijf. Aangezien ik in het Engels schrijf en dit niet haar eerste taal is, is deze check wel erg prettig. Dit ging heel goed, het is fijn te zien dat ook haar naaiwerk steeds nauwkeuriger wordt. Het nauwkeurig werken is niet iets wat Malawianen van zichzelf uit doen. Verfijnd vakwerk is vaak ver te zoeken. Je ziet het aan alles, in huizen, het voeg- en tegelwerk, het niet schuren van houtwerk voordat er gelakt wordt. Zo dus ook het naaiwerk van vele kleermakers, dat is vaak ook niet echt naar de productiestandaarden elders in de wereld.

Dus ik blijf benadrukken dat dit belangrijk is. Liever iets simpels maken maar super netjes dan iets ingewikkelds wat ‘afgeraffeld’ is. Zeker omdat ze kenbaar gemaakt hebben dat ze graat willen toewerken naar Income Generating Activities. Hiermee wordt bedoeld dat de kinderen ook producten gaan maken die verkocht kunnen worden. Hiervoor wordt een kleermaker extra aangenomen die deze productie kan gaan leiden, dit ook omdat Angela zelf nog niet naar die kwaliteitseisen kan naaien.

Het is fijn te zien dat ze hier ook bezig zijn met het zelf onderhoudend worden. Ze merken hier ook dat er bezuinigingen zijn, dat er minder giften en donaties binnen komen. Ik ben gevraagd of ik leuke producten wil gaan ontwerpen die we kunnen gaan maken van chitenges (de bedrukte stoffen), voor de toeristen, voor winkels. Dus ik ga ook nog lekker daarmee aan de slag, leuk!

Shoppen

Vorige week ben ik gaan shoppen met Angela voor de eerste materialen die er nu hard nodig zijn om de opdrachten goed te doen. Scharen, tornmesjes, garen, linealen, stoffen en allerlei andere nodige dingen. Nu de kasten ook bijna klaar zijn kunnen we binnenkort gaan inrichten in het kantoortje van Angela.  Wat we nog niet kunnen vinden hier is patroontekenpapier op rol, tekenkarton op rol en geo driehoeken en grote linealen. Dus ik ben daar nog naar op zoek.

 

Verhuizing

Dit weekend ben ik verhuisd van de medewerkers huisjes naar een ander huis. De reden hiervoor is dat er momenteel in Malawi best veel narigheid gebeurd. Overvallen en inbraken komen steeds meer voor. Mensen hebben het erg moeilijk, hebben honger en doen wanhopige dingen. Het huisje waar ik woonde was niet goed beveiligd en staat tussen twee townships in. Als blanke ben ik dan toch al snel een ‘target’. Ondanks dat mijn collega’s alles deden om me veilig te laten voelen en zijn, heb ik toch besloten naar een veiliger huis te verhuizen. Niet alleen voor mijn veiligheid, maar ook voor die van hun. Ik weet zeker dat ze er veel voor over hebben dat er mij niets overkomt en die positie plaats ik ze niet graag in.

Ik woon nu in een huis met muren er om heen en een groot hek. Daar zijn in de nacht twee guards aanwezig en overdag ook personeel dat het huis bewaakt. Dit huis deel ik met twee Engelsen, een Koreaans meisje en een Keniaanse jongen.

 

St Lukes Hospital

Verder was ik vorig weekend in Malosa bij Mariëlle Spanjer op bezoek in het St Lukes Hospital. Mariëlle werkt in dit ziekenhuis als tropenarts. Ik heb een rondleiding gehad van haar door de verschillende gebouwen. Ook dit ziekenhuis heeft het momenteel erg moeilijk door tegenvallende giften. Medicijnen zijn niet altijd beschikbaar, echo apparatuur dat stuk is kan niet gemaakt worden en zo nog veel andere gemissen om echt voldoende zorg te kunnen bieden. Mocht je meer over dit ziekenhuis willen weten en eventueel een donatie doen kijk dan op de volgende website:

http://www.stlukes.nl/pgs/home.php

Of het filmpje wat toegevoegd is aan dit bericht.(ook mooie beelden van het leven in een dorpje in Malawi)

Zikomo tiwonana!

 

Ander nieuws over Get Fashion Skills Malawi Done

Update Fashion Skills Malawi

Van onze partner Byounique kregen we de volgende update over de voortgang in Mikuyu Prison, Zomba.
Read more

Proosten op het vervolg!

De zomer is voorbij en Malawi ligt alweer ver achter ons. Het was een succesvolle tweede editie. Na een gezamenlijke start van twee weken trainen bij Green Malata in Luchenza zijn alle trainers weer terug gegaan naar hun eigen stek. De combinatie van het gezamenlijk aftrappen en daarna individueel weer verder werkte super! Elkaar inspireren en van elkaar leren. Read more

Fashion Skills Malawi part 2

Maandag 21 juli landde mijn vliegtuig in Blantyre voor ronde 2 van Fashion Skills Malawi. Het project ziet er dit jaar heel anders uit dan vorig jaar. Dat begint al bij de reden waarom ik weer gegaan ben. Read more

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien