Email us at info@kopakan.nl

Fashion Skills Malawi part 2

Maandag 21 juli landde mijn vliegtuig in Blantyre voor ronde 2 van Fashion Skills Malawi. Het project ziet er dit jaar heel anders uit dan vorig jaar. Dat begint al bij de reden waarom ik weer gegaan ben.

Toen ik vorig jaar bij Samaritan Trust werkte kwam ik veel mensen van andere organisaties tegen. Zo was daar Anita Tiggelaar van Byounique en Margriet Sacranie van Childrens Fund Malawi. Beide vrouwen Nederlands maar Margriet woont al 40 jaar in Malawi. Zij waren onder de indruk van de cursus die ik schreef en wat ik deed voor Samaritans. Zelf waren ze beiden bezig met het opstarten van soortgelijke onderwijsprogramma’s voor kinderen met weinig kansen.  Ook de voorbereiding was heel anders. Vorig jaar rende, belde en mailde ik me suf om alle donaties bij elkaar te sprokkelen. Dit jaar kan ik mede door een grote donatie van MPS uit Lichtenvoorde gewoon mijn werk gaan doen in Malawi. In dit bericht zal ik de organisaties voorstellen en vertellen over wat de plannen zijn.

De organisaties

Childrens Fund Malawi – Green Malata

Childrens Fund Malawi ondersteund in Luchenza een weeshuis voor kinderen. Om deze kinderen goed voor te bereiden op te toekomst is er een Childrens Entrepreneurial Training Village gebouwd naast het weeshuis in Luchenza. In de volksmond genaamd Green Malata, naar de groene daken. Jongeren en ook kansarme bevolking kunnen hier verschillende vakken leren. Bakker, lasser, kapper, timmerman en natuurlijk ook kleermaker. Bij Green Malata werken twee tailors die de kinderen opleiden. Zij volgen de Teveta training, erkend door de overheid. Maar zoals ik begrepen heb van Margriet is er weinig aandacht voor kwaliteit en afwerking. Alleen een naaimachine kunnen bedienen maakt je nog geen tailor. Margriet vroeg dus of ik de trainers verfijning en afwerking wilde bijleren.

 

Byounique.

Stichting Byouniqie is in 2011 opgericht door Anita Tiggelaar nadat zij in Malawi heel erg was geschrokken van de uitzichtloze situatie van jongeren in detentie. Byounique werkt nu in 2 jeugdgevangenissen in Malawi aan rehabilitatie. Zij biedt opleidingen en begeleidt jongens terug naar huis. Byounique werkt direct samen met ouders en leefgemeenschappen. Byounique werkt ook aan preventie van jeugddelinquentie, alternatieve straffen en trainingen over jeugdrecht.

Byounique wil nu de kleermakersopleiding vorig jaar ontwikkeld door Kopa voor Samaritan Trust inzetten in hun programma. Hiervoor worden de trainers dit jaar opgeleid door mij.

 

Samaritan Trust

Al bekend van vorig jaar, maar voor nieuwe volgers. Samaritan Trust in Blantyre is een grassroots organisatie. Dat wil zeggen dat het door Malawianen zelf is opgericht en gerund wordt, integenstelling tot vele NGO’s hier. Samaritans zorgt voor straatkinderen. Kinderen kunnen bij hen terecht voor onderdak, eten en scholing. Ze moeten wel zelf aankloppen, Samaritans pikt geen kinderen op van de straat, dat werkt niet. Ze kijken per kind waar de familie zich bevind, waarom een kind op straat is gaan leven en of die situatie verbeterd kan worden. Doel is dus reïntegratie in eigen familie en thuissituatie. Samaritans wil kinderen die te lang uit het schoolsysteem zijn geweest een vakopleiding bieden. Vorig jaar ben ik bij hen geweest om de tailoring opleiding te schrijven en heb ik met behulp van donaties van familie, vrienden en onbekenden het lokaal opnieuw in kunnen richten met machines, meubilair en meer elektriciteit.

Programma.

Alle organisaties hebben 1 vraagstuk gemeen. Hoe kunnen we als organisatie zorgen dat wij en onze studenten zich onderscheiden van de vele tailors die er al zijn. Het antwoord daarop is heel simpel. Kwaliteit, netheid en afwerking. Ik heb veel kostuums en kleding gezien en het meeste ziet eruit alsof het door een beginneling gemaakt is. Dit komt omdat er weinig aandacht is voor esthetiek, zolang een product maar functioneert. Dit geldt niet alleen voor tailors overigens, maar zie je in alle malawiaanse producten terug.

Daarom start ik het programma dit jaar met een gezamenlijke training. De trainers van alle 3 organisaties, in totaal zes, komen twee weken samen met mij in Luchenza waar we verblijven en samen zullen werken aan kwaliteitsverbetering.

Omdat buiten deze gezamenlijke vraag alle organisaties zich op hele andere punten bevinden in het opzetten of draaien van de opleiding ga ik na deze twee weken rondreizen tussen Mikuyu in Zomba, Samaritans in Blantyre en Green Malata in Luchenza. Zo kan ik zes weken lang bij alle organisaties kijken wat er nog meer gewenst is, bijvoorbeeld productontwikkeling voor de verkoop. Of een train-de-trainer bij Mikuyu om de trainers thuis te maken in het cursusprogramma.

Fashion Skills Malawi wijn

wijnlabel2

Samen met Alexander van der Linden van Kwestie van Smaak, met wie ik vorig jaar al een wijnproeverij organiseerde, ga ik dit jaar nog een stapje verder. We gaan samen een Fashion Skills Malawi wijn uitbrengen. Hiervoor heeft Alexander twee flessen wijn geselecteerd, een Merlot en een Sauvignon Blanc. Deze flessen gaan we opnieuw labelen en van elke fles gaat er een euro naar Fashion Skills Malawi. Deze zomer gaan de flessen al in de verkoop voor 7,50 euro per stuk. Zo kunnen mensen ze kopen in de winkel, maar natuurlijk ook inzetten als relatiegeschenk of in het kerstpakket voegen. De flessen liggen nog niet in de winkel, maar zijn al wel te bestellen, stuur een mail naar linda@kopakan.nl met je bestelling.

 

 

 

Ander nieuws over Get Fashion Skills Malawi Done

Update Fashion Skills Malawi

Van onze partner Byounique kregen we de volgende update over de voortgang in Mikuyu Prison, Zomba.
Read more

Proosten op het vervolg!

De zomer is voorbij en Malawi ligt alweer ver achter ons. Het was een succesvolle tweede editie. Na een gezamenlijke start van twee weken trainen bij Green Malata in Luchenza zijn alle trainers weer terug gegaan naar hun eigen stek. De combinatie van het gezamenlijk aftrappen en daarna individueel weer verder werkte super! Elkaar inspireren en van elkaar leren. Read more

Fashion Skills Malawi part 2

Maandag 21 juli landde mijn vliegtuig in Blantyre voor ronde 2 van Fashion Skills Malawi. Het project ziet er dit jaar heel anders uit dan vorig jaar. Dat begint al bij de reden waarom ik weer gegaan ben. Read more

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien