Email us at info@kopakan.nl

Quizvragen en rattenplagen in het Volksbuurtmuseum

Kopa heeft samen met de Sint Maarten school een spel ontwikkeld naar aanleiding van een bezoek aan het Volksbuurtmuseum.

In het Volksbuurtmuseum vind je veel informatie over het leven in Utrechtse volksbuurten van ongeveer honderd jaar geleden. De was wordt er nog gedaan in een tobbe en het verkopen op straat heet nog venten en doe je met de handkar. Veel gebouwen in die we nu nog gebruiken en zien in Utrecht stonden er toen ook al; de Domtoren natuurlijk, maar ook het Ooglijdersgasthuis en het Spoorwegmuseum.

Bouwers van Utreg

We hebben een spel ontworpen dat deels door de kinderen vormgegeven gaat worden.In het spel leg je telkens een stadstegel, deze heeft een weg of een gracht en moet aansluiten op een tegel die er al ligt. Daarna krijg je een spelkaart. Op deze kaarten staan opdrachten en vragen over het leven in Utrechtse volksbuurten. Heb je de vraag goed beantwoord of de opdracht goed uitgevoerd, dan mag je bouwen: fietsen, bootjes, kinderwagens, huizen of echt Utregse monumenten. Is het niet goed gegaan dan kan je een straf krijgen, bijvoorbeeld de rattenplaag. Alle bouwwerken zijn punten waard, aan het einde kan je gaan tellen wie er gewonnen heeft.

Kopa heeft voor dit spel de stadstegels ontwikkeld en de bouwwerken uitgesneden, deze zijn op de foto allemaal nog saai, maar niet voor lang meer. Groep 1 tot en met 4 beschilderen de stadstegels. Groepen 5 en 6 ontwerpen nieuwe gevels en modellen op de bouwwerken. Groepen 7 en 8 bedenken de vragen en maken hier mooie spelkaarten van.

Kom kijken!

Op dit moment zijn ze op de Sint Maartenschool in Overvecht druk aan het schilderen en bedenken. Maar vanaf 19 december is het spel gereed en wordt het tentoongesteld in het Volksbuurtmuseum!
Ouders, verzorgers en vrienden van de kinderen worden in het bijzonder uitgenodigd om te komen kijken, hiervoor krijgen ze via de school een flyer met kortingsbonnen er op. Maar natuurlijk is iedereen welkom om je kennis van Utreg te testen en jezelf te bewijzen als Bouwer van Utreg.

 

Ander nieuws over ons werk op de Pijlstaart, de JazzSingel en de Zeven Gaven

Inspireren en verontrusten

Om samen met onze onderwijspartners het nieuwe schooljaar in te luiden, organiseerde Kopa een inspiratiemiddag bij LE:EN. Met de mannen van Fountainheads en Suzan Lutke.  Read more

De Pijlstaart swingt

Kopa ondersteunt de Pijlstaart al vijf jaar bij het realiseren van hun cultuurprofiel, door uitdagende beeldende kunstprojecten, teamtrainingen en het samen ontwikkelen en implementeren van een doorgaande leerlijn creatief vermogen. Maar dit voorjaar zijn we een stapje breder gegaan! Read more

De JazzSingel danst

Voor de JazzSingel heeft Kopa dit voorjaar een partner uit Creatief Vermogen Utrecht  uitgenodigd: de Dansers.

Read more

Iedereen wist dat het niet kon totdat er iemand kwam die het niet wist!

In de intensieve samenwerking tussen Kopa en drie basisscholen wordt toegewerkt naar een leerlijn creatief vermogen die door de leerkrachten zelf uitgevoerd wordt.  Ze werken met De Pijlstaart, de Jazzsingel en de Zeven Gaven. Naar aanleiding van vragen vanuit de school ondersteunt Kopa op maat en introduceert bijvoorbeeld nieuwe materialen en technieken. Kopa werkt daarbij vanuit de beeldende kunsten in de breedste zin des woords. Kunstenaars, architectuur, mode of moeilijke vragen vormen de kapstok voor een creatieve ontdekkingsreis. Kopa daagt leerkrachten uit te werken met een helder kader, waarbinnen veel ruimte is voor de leerling en diens eigen creatieve proces.

Deze partnerschappen zijn onderdeel van Creatief Vermogen Utrecht. Voor meer info over het netwerk bezoek je de website. Je vind daar ook het webessay van Manja Eland.

Projectleiding: Linda Rosink | Manja Eland

Periode: 2013-2020

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien