Email us at info@kopakan.nl

Laatste weken

Met nog maar drie weken werken te gaan gaat de tijd nu dringen. Er is nog genoeg te doen. Ik heb nog tot 9 augustus de tijd om mijn werk bij Samaritan voor nu af te ronden. Voor nu, inderdaad, want we kijken ook naar de toekomst, naar de mogelijkheden van een partnerschap tussen Stichting Kopa en The Samaritan Trust.

Machines gekocht

Inmiddels zijn er ook machines gekocht. We hebben er drie gekocht bij Ace Agencies, die indiers waarover ik vertelde in de vorige mail. De bedoeling was vier, maar het bedrag was nog verder omhoog gegaan. Nu waren machines volgens hun al 140.000 voor NGO’s, zonder schaamte. Maar omdat wij het waren wilden ze ons de machines wel verkopen voor 110.000. Dus we hebben er drie gekocht.  Want wat moet je anders, concurrentie is er bijna niet. We zouden ook nog kijken naar overlock machines. Pemba, de onderhoudsman, heeft daar ook weer onderzoek naar gedaan en liet me er tijdje terug een zien, een Chinese. De hele middag aan het puzzelen geweest om de spanningen correct te krijgen, het stiksel was niet goed en werd niet beter. Gelukkig na lang zoeken toch een andere gevonden, een Indiaas merk. Deze machine is het geworden, hij word nu klaargemaakt door Pemba. De motor moet vast gemaakt worden. Overigens is bij deze machine het omgekeerde gebeurd. Toen we uiteindelijk gingen kopen kwam er ineens 5000 kwacha van de prijs af, ongevraagd! Zo kan het dus ook.

Vannesa Nsona

Al voordat ik in Malawi was ontmoette ik Vannesa al via de facebook pagina Get Fashion Skills Malawi Done.

Zij had mij gevonden en wilde graag meer weten over het project. Ook gaf ze toen al aan graag betrokken te raken. Nu zijn we al een tijdje bezig met het ontwerpen van een mini collectie van producten voor toeristen winkels hier. Het viel me namelijk op dat er weinig producten van lokale materialen verkocht worden.

Covers voor laptops, Ipads enzovoorts. Deze week worden de eerste prototypen gemaakt. Hopelijk kan ik eind augustus een sample collectie meenemen naar Nederland. We proberen ook nog contact te krijgen met een lokale fabrikant van Chitenje’s. Chitenjes zijn de lokale stoffen. Je koopt deze lappen per 2 of 4 meter. Ik hoop dat we een leuke start kunnen maken met de verkoop van deze producten zodat we straks een werkplek kan bieden in een atelier aan de jongeren die weer in hun huis situatie geïntregreerd zijn. Dit zou dan ook een mooi vervolg kunnen zijn op dit project.

Patroontekenen

Vorige week was het tijd voor de eerste les patroontekenen. Het opzetten van een basispatroon van een rok. Ik gaf de les aan Angela, de kleermaker John en een van de volwassen leerlingen, ook John. Ik gaf iedereen een andere maat van de maattabel. De start begon prima maar al snel bleek dat het ruimtelijk denken en rekenen erg lastig bleken. Het plaatsen van figuurnaden en de vorm heuprondingen in een rok worden door berekeningen bepaald. Hierbij komt het gebrek aan basisonderwijs toch naar boven. En de rok is nog het makkelijkste patroon, de broek en het overhemd zijn een stuk lastiger. Ik hoop deze week zover te komen dat ze de rok helemaal doorkrijgt. Ik wil toch ook echt proberen de broek en het overhemd uit te leggen, maar zal in ieder geval zorgen voor goede basispatronen om achter te laten.

Het lesprogramma met de opdrachten is bijna klaar om geprint te worden voor de leerlingen. De opdrachten die er instaan zijn geschreven in het engels, voornamelijk voor de lerares. Niet iedereen spreekt deze taal even goed, maar ik heb bij veel stap voor stap beschrijvingen ook tekeningen gemaakt. Zo kan toch iedereen het boek bij zich houden voor toekomstige referenties.

Nog een koffer te vullen

Deze week worden de kasten in opslag ruimte van het lokaal ook beter geschuurd. De nieuwe machines worden geïnstalleerd en zo kunnen we straks eindelijk het lokaal goed inrichten en afmaken. Ook kan ik dan starten met inkopen van extra stoffen. We hebben veel fournituren van Marktplaats in Nederland besteld. Omdat er naar Afrika vaak twee koffers mee mogen van 23 kilo, mocht ik een hele koffer vullen. Ik ben erg blij dat Mariëlle deze koffer mee wilde nemen voor me. Straks komt er nog een keer iemand deze kant op. Mocht je thuis nog garens, ritsen of knopen hebben liggen dan mag je ze gerust opsturen naar Opaalweg 39, 3523 RK Utrecht. Zorg wel dat het op 9 augustus daar is, anders is het vliegtuig weg.

De Bedrijfsverzekeraar

Begin juli kreeg ik weer goed bericht, De Bedrijfsverzekeraar heeft besloten Fashion Skills Malawi te sponsoren met een gulle bijdrage. Ik ben erg blij met de gift!

Ander nieuws over Get Fashion Skills Malawi Done

Update Fashion Skills Malawi

Van onze partner Byounique kregen we de volgende update over de voortgang in Mikuyu Prison, Zomba.
Read more

Proosten op het vervolg!

De zomer is voorbij en Malawi ligt alweer ver achter ons. Het was een succesvolle tweede editie. Na een gezamenlijke start van twee weken trainen bij Green Malata in Luchenza zijn alle trainers weer terug gegaan naar hun eigen stek. De combinatie van het gezamenlijk aftrappen en daarna individueel weer verder werkte super! Elkaar inspireren en van elkaar leren. Read more

Fashion Skills Malawi part 2

Maandag 21 juli landde mijn vliegtuig in Blantyre voor ronde 2 van Fashion Skills Malawi. Het project ziet er dit jaar heel anders uit dan vorig jaar. Dat begint al bij de reden waarom ik weer gegaan ben. Read more

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien