Email us at info@kopakan.nl

Mode en animatie in Johannesburg

Van 5 november tot 7 december waren we er even tussenuit. Manja en Linda hebben op uitnodiging van Imbali, een collega organisatie in Johannesburg, een maand les gegeven aan de studenten van Imbali.

Imbali

Imbali starte in 1988 als een trainingsinstelling voor basisschoolleerkrachten. Onder apartheid was er voor zwarte scholen weinig ruimte om voor hun leerlingen enige vorm van kunst en creativiteit mee te geven aan hun leerlingen. Door de leerkrachten zelf te trainen in basisvaardigheden voor de kunstlessen, kregen alle basischoolleerlingen kunstonderwijs.  Nu ruim 25 jaar later is Imbali een gevestigde naam in Zuid Afrika en hebben ze hun programma uitgebreid met een driejarig trainingsprogramma in verschillende ambachten voor studenten met kansarme achtergronden.

Onze aanwezigheid hier is onderdeel van een uitwisseling met Imbali die in 2014 al begon. In juni hadden wij bezoek van Connie en Lungani, twee docenten van Imbali. Zij gaven zeefdruk en batik trainingen aan inwoners uit Utrecht. Nu is Kopa bij Imbali om een maand lang les te geven. Linda geeft een training in moulage aan de tweede en derdejaars. Manja geeft een stopmotion animatie cursus aan de eerste jaars.

Moulage

Moulage is een techniek die door mode ontwerpers gebruikt wordt. Met stoffen en spelden creëer je zonder patroon een ontwerp op een paspop. De studenten van Imbali hebben al enkele kledingstukken gemaakt, maar nog nooit in zijn geheel zelf ontworpen. Hun training focust meer op textiel ontwerp. Moulage is dus voor hun opleiding een waardevolle aanvulling. In de eerste week hebben de studenten op verschillende manier gewerkt met de moulagetechniek en stofbewerkingen.

Daarna mochten de studenten in drie weken tijd samen een kledingstuk ontwerpen.  De opdracht: Ontwerp een outfit waarin je een contrast laat zien. Na brainstormen en moodboards maken gingen de studenten aan de slag met hun contrasten in het ontwerp. Droogte-Regentijd en Stad-Natuur waren twee van de zeven contrasten die vertaald werden in een kledingstuk.

De laatste week hebben we de outfits gestyled en een fotoshoot georganiseerd. Alle resultaten werden geshowed tijdens de afstudeer expo van de derdejaars.

Animatie

De eerstejaars werken met Manja op overheadprojectoren. Manja’s eigen werk bestaat uit schaduwbeelden die ze met een overheadprojector op de muren projecteert. Ze maakt daarmee ook stopmotion animaties. Met deze ambachtelijke techniek hebben de studenten korte verhalen geanimeerd. Kleine elementjes, planten, stoffen en hun eigen gemaakte tekeningen bewegen ze en leggen ze vast op foto.

De resultaten zijn verassend. Wonderlijke kleine schaduwwerelden, met vogels, planeten, schommels, auto’s en redelijk wat dinosauriers zijn ontstaan in het creatieve proces van de studenten.

 

 

Mode en animatie in Johannesburg

Van 5 november tot 7 december waren we er even tussenuit. Manja en Linda hebben op uitnodiging van Imbali, een collega organisatie in Johannesburg, een maand les gegeven aan de studenten van Imbali. Read more

Kopa viert eerste jubileum: 1234.5.6

Soms, tussen alle lopende projecten, is het als organisatie tijd om even stil te staan en terug te blikken. Ruim drie jaar geleden in januari zaten Linda, Manja, penningmeester Mayke en onze eerste voorzitter en secretaris  bij de notaris om stichting Kopa formeel op te richten. Maar winterdagen zijn koud en we hebben gerekend tot we de perfecte vrijdag hadden om een jubileum te vieren. Waarom niet vieren dat we 1-2-3-4- dagen bestaan op de 5ee van de 6e maand? Read more

Imbali is mede dankzij de volgende partners tot stand gekomen:

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien