Email us at info@kopakan.nl

Slotconferentie CVU

Op 16 november 2016 was de slotconferentie van het ontwikkeltraject creatief vermogen Utrecht. Een mond vol. Creatief Vermogen Utrecht, kortweg CVU, is de samenwerking van 11 Utrechtse culturele instellingen, 24 scholen, het UCK en de HKU binnen de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit. Op deze inspirerende middag werden we meegenomen in de key-note van Igor Byttebier, we herkenden ons in zijn betoog dat experimenteren noodzakelijk is en fouten maken mag. Pogingen en experimenten die waardevol zijn maar niet tot de oplossing leiden kregen zelfs een eigen naam, een ‘rakeling’. Op de conferentie konden we ook workshops volgen bij collega’s en gaf Linda een workshop waarin het werken met de toolbox Dot, 3e boom rechts! uitgelicht werd.

Nieuwe periode

Voor Kopa is dit de afronding van een mooie periode van vier jaar, waarin we met drie scholen op reis zijn gegaan, en we lerend van elkaar een beeldende leerlijn ontwikkelden. De leerlijn is een toegankelijk systeem geworden met leskisten, materialen voorhanden en uitgewerkte lessen die ontworpen zijn met de cultuurteams van de scholen. De leerlijn is zo opgebouwd dat de leerling iedere drie jaar dezelfde thema’s en materialen met steeds uitdagender opdrachten tegenkomt. Met de leerkrachten is een balans gezocht tussen houvast en vrijheid, met zo min mogelijk voorbereidingstijd. Het raamwerk staat en de eerste kisten zijn ontworpen. De scholen experimenteerden al met licht en schaduw, overheadprojectors, fotocamera’s en restmateriaal. Met onze partners hopen wij nu ook in de nieuwe periode tijd te krijgen om de resterende kisten in te voeren in de scholen. Het doel is dat de leerlijn een vast onderdeel blijft van het curriculum, zodat leerlingen nog jaren na onze samenwerking met uitdagende werkvormen aan de slag kunnen.

Ons deelplan is al goedgekeurd en de penvoerder heeft vanuit die deelplannen een overkoepelend plan geschreven. Gelukkig heeft de gemeente Utrecht zich uitgesproken en ondersteund ze ook de tweede periode CVU/cultuureducatie met kwaliteit. Als ook het Fonds voor Cultuurparticipatie groen licht geeft gaat de reis verder.

Ander nieuws over ons werk op de Pijlstaart, de JazzSingel en de Zeven Gaven

Inspireren en verontrusten

Om samen met onze onderwijspartners het nieuwe schooljaar in te luiden, organiseerde Kopa een inspiratiemiddag bij LE:EN. Met de mannen van Fountainheads en Suzan Lutke.  Read more

De Pijlstaart swingt

Kopa ondersteunt de Pijlstaart al vijf jaar bij het realiseren van hun cultuurprofiel, door uitdagende beeldende kunstprojecten, teamtrainingen en het samen ontwikkelen en implementeren van een doorgaande leerlijn creatief vermogen. Maar dit voorjaar zijn we een stapje breder gegaan! Read more

De JazzSingel danst

Voor de JazzSingel heeft Kopa dit voorjaar een partner uit Creatief Vermogen Utrecht  uitgenodigd: de Dansers.

Read more

Iedereen wist dat het niet kon totdat er iemand kwam die het niet wist!

In de intensieve samenwerking tussen Kopa en drie basisscholen wordt toegewerkt naar een leerlijn creatief vermogen die door de leerkrachten zelf uitgevoerd wordt.  Ze werken met De Pijlstaart, de Jazzsingel en de Zeven Gaven. Naar aanleiding van vragen vanuit de school ondersteunt Kopa op maat en introduceert bijvoorbeeld nieuwe materialen en technieken. Kopa werkt daarbij vanuit de beeldende kunsten in de breedste zin des woords. Kunstenaars, architectuur, mode of moeilijke vragen vormen de kapstok voor een creatieve ontdekkingsreis. Kopa daagt leerkrachten uit te werken met een helder kader, waarbinnen veel ruimte is voor de leerling en diens eigen creatieve proces.

Deze partnerschappen zijn onderdeel van Creatief Vermogen Utrecht. Voor meer info over het netwerk bezoek je de website. Je vind daar ook het webessay van Manja Eland.

Projectleiding: Linda Rosink | Manja Eland

Periode: 2013-2020

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien