Email us at info@kopakan.nl

Time flies

Wat gaat de tijd toch snel. Zo ineens ben ik hier al weer ruim zes weken aan het werk. Al bijna op de helft. Gelukkig gaat het werken heel goed en lig ik met mijn plannen op schema.

In de klas

Ik schrijf nu de stap voor stap les over hoe de rok gemaakt moet worden. Van zijnaden tot en met de split en een rits in de zijnaad. Angela is begonnen aan de patchwork opdracht. Een kussensloop maken uit allerlei verschillende vakjes die allemaal perfect moeten aansluiten. Dat lukt alleen als je precies de 1 cm naad aan houd en heel precies werkt. Dus een hele fijne opdracht. Ik ben erg blij om te zien dat haar precisie en haar afwerking vooruitgaan. Nadat ze een opdracht goed gemaakt heeft geeft ze de lessen aan de leerlingen.

En ook bij hen zie je dat ze graag willen leren, ze zijn enthousiast en hebben geen probleem met het opnieuw doen als het nog niet netjes is. Recht stikken, op een voetje breed en op een cm breed, goed de hoek om. Daarna zijn ze doorgegaan naar de nadenopdracht. En daarbij zie je dat ze het oefenen echt geholpen heeft. Allerlei verschillende naden en doorstiksels die recht doorlopen. Erg fijn om te zien dat de opdrachten aanslaan.

Mzungu price

Degene die me volgen op Facebook heeft het volgende verhaal al meegekregen, maar ik wil het de niet-volgers niet onthouden. Het werken in Malawi betekent dat je het beste lokale mensen de aankopen kan laten doen. Wat er gebeurde. Pemba, de onderhoudsman, onderzoekt voor ons de mogelijkheden voor het aankopen van machines. We zijn op zoek naar Singer trappedaal machines. Deze worden hier nieuw verkocht, grappig genoeg zien ze er nog steeds hetzelfde uit als in 1920. Pemba had een winkel gevonden waar Singers verkocht worden voor 84000 kwacha (193 euro). Deze week ging ik samen met Pemba kijken en kostte die machine, omdat ik blank ben, ineens 98000 kwacha (225 euro). Ik confronteerde de eigenaar met dit opmerkelijke verschil en hij zei: Nee maar mevrouw, Pemba heeft het dan toch echt verkeerd begrepen. Die Senger (Chinese namaak) kost 84000, maar de Singer kost toch echt 98000. En ik vroeg hem: Wat is de prijs als ik er vijf zou willen kopen, wat is dan de korting. En hij zei: De machines kosten normal 112000 kwacha, 98000 is al de beste prijs die je kan geven. Dus ik was perplex en zei, Naja zeg, en nu ineens zijn ze 112000. En, nu komt het mooiste, hij zei: Maar mevrouw we belazeren je niet, daar doen we hier niet aan, alle prijzen komen direct uit de computer.

??!!??

We hebben hierna ook de chauffeur nogmaals proberen te sturen met een andere vraag om te zien of de prijs nog gaat zakken, maar helaas kende de eigenaar de chauffeur en wist dat hij bij Samaritans werkt. Ik zal waarschijnlijk de Mzungu prijs moeten betalen. Nu nog laatste opties aan het bekijken!

Zoeken in alle hoeken

Verder is de zoektocht naar fournituren ook begonnen. Om producten te kunnen maken heb je ritsen nodig, knopen, garens, vlieseline enzovoorts. En ik kwam bij een dure zaak binnen om daar informatie over te winnen en wat die man mij vervolgens vertelde was erg teleurstellend. Hij vertelde dat hij in het verleden wel geprobeerd heeft om fournituren te verkopen, maar dat helaas de markt er niet naar is, dat hij het assortiment weg heeft moeten doen. Gelukkig gaat een vriendin terug naar NL voor drie weken, kan ik daar wel bij groothandels en marktplaats inkopen doen. En omdat zij gelukkig geen 46 kg mee terug neemt mag ik haar overschot in het vliegtuig! Erg blij mee!

Minister en drama

Op 5 juni was in Lilongwe een feest voor het lanceren van een nieuw programma voor de Samaritan Trust, ze zijn hiermee begonnen in November. Het mooie is dat ze na de eerste evaluatie de kans hebben gekregen om hun project en werkwijze uit te breiden naar Lilongwe. Dit werd gevierd met een lancering in Lilongwe, in het bijzijn van de minister van Sekse, kinderen en sociaal welzijn. Ook kinderen van Tikondane, de partner die straatkinderen opvangt in Lilongwe, waren erbij. Er werd uitvoerig gespeeched door de volwassenen en de kinderen zorgden voor toneel en acrobatiek. Opvallend was het lef waarmee de kinderen voor een volwassen publiek gaan staan, gewoon alles geven en echt een showtje neerzetten. Ze lijken helemaal niet bang, sterker nog, in hun enthousiasme eten ze de microfoon bijna op en vergeten ze dat hun stem al versterkt wordt en dat schreeuwen dan niet nodig is :), erg schattig.

En natuurlijk verveel ik mij ook in de weekenden niet! Ik ben bij het meer geweest en heb een coffee tour over de plantage gedaan in Cholo en ga regelmatig met vrienden eten en dansen! Het nieuwe huis bevalt me heel erg goed, de wijk is een stuk prettiger en ook veiliger. De huisgenoten zijn erg gezellig en ik wordt bij het thuiskomen elke keer weer gezellig toegekeft door 6 kleine puppies!

 

 

 

Ander nieuws over Get Fashion Skills Malawi Done

Update Fashion Skills Malawi

Van onze partner Byounique kregen we de volgende update over de voortgang in Mikuyu Prison, Zomba.
Read more

Proosten op het vervolg!

De zomer is voorbij en Malawi ligt alweer ver achter ons. Het was een succesvolle tweede editie. Na een gezamenlijke start van twee weken trainen bij Green Malata in Luchenza zijn alle trainers weer terug gegaan naar hun eigen stek. De combinatie van het gezamenlijk aftrappen en daarna individueel weer verder werkte super! Elkaar inspireren en van elkaar leren. Read more

Fashion Skills Malawi part 2

Maandag 21 juli landde mijn vliegtuig in Blantyre voor ronde 2 van Fashion Skills Malawi. Het project ziet er dit jaar heel anders uit dan vorig jaar. Dat begint al bij de reden waarom ik weer gegaan ben. Read more

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien