Email us at info@kopakan.nl

Kopa gelooft dat ieder mens creatief is en ondersteunt scholen in het realiseren van een leeromgeving waarin deze creativiteit gevoed wordt en uitgebouwd. Buiten de kaders denken en problemen oplossen maakt dat je mogelijkheden ziet. Een belangrijke kwaliteit die we leerlingen in deze snel veranderende tijd mee willen geven.

We pleiten voor een grondhouding van de leerkracht waarin de leerling ruimte krijgt om zijn eigen ontdekkingen te doen. Waar meer vragen gesteld worden dan antwoorden gegeven. Waar het proces net zoveel waarde heeft als het eindresultaat. En waar de leraar met de juiste handvaten een veilige ruimte kan creëren waar jonge kunstenaars zich breed kunnen ontwikkelen.

Procesgerichte didactiek

Kopa ontwikkelt samen met vier basisscholen een doorgaande leerlijn creatief vermogen. De leerlijn noemen we de Pionier. Pionier heeft binnen deze samenwerking twee betekenissen.

Een pionier kennen we als iemand die durft te proberen, mag falen en van daaruit weer nieuwe ideeën laat ontstaan. Dat is ook wat we ambiëren in de klas. Niet alleen van de leerlingen, maar ook van de leerkrachten. De leerkracht is immer de basis van onze leerlijn. We besteden dan ook veel aandacht aan het trainen van de teams, op de geboden technieken en de PIONIER!

De tweede betekenis van Pionier. De PIONIER! is een afkorting die we gebruiken voor de creatieve en procesgerichte didactiek van de leerkracht voor de klas. Elke letter staat voor een houding die de leerkracht inneemt tijdens de kunstlessen.

Procesgericht werken – Begeleid de leerling in zijn eigen creatieve proces

Inspireren – Met kwalitatief werk van kunstenaars, verhalen, films of theater

Open vragen stellen – Krijg een mooie duik in de fantasie van de kinderen

Niet interpreteren – Voorkom dat je aannames doet en stel je oordeel uit

Ik durf ook – Je eigen kwetsbaarheid inzetten om kinderen over drempels heen te helpen

Eigenheid – Ieder kind gaat anders om met de opdracht, hoera!

Ruimte bieden – Suddertijd – vragen onbeantwoord laten – binnen opdracht de rek toestaan

! Expect more! – Kinderen die zich meer uitgedaagd voelen, dagen zichzelf verder uit

Leerlijn

De PIONIER is inmiddels meer dan enkel de procesgerichte didactiek. Het is uitgebouwd tot een volledige leerlijn. Hier vertellen we graag uitgebreid over op onze website www.ikpionier.nl

In het kort ondersteunt de PIONIER je op de volgende manieren.

Trainen

Je leert het creatieve proces herkennen, ervaren en begeleiden. Bij zowel jezelf als bij je leerling. In drie praktisch ingestelde bijeenkomsten leer je hoe je om moet gaan met de vele creatieve processen van je leerlingen. Je leert verschillende kanten van creatief vermogen herkennen en omgaan met de diversiteit in je klas. 

Ontzorgen

Tijd is altijd een tekort, zeker in het onderwijs. In onze samenwerking met de basisscholen in Utrecht die meewerkten aan de ontwikkeling van de PIONIER ondervonden we dan ook dat dit de grootste vijand was van de kunstlessen.

We zijn dan ook gaan zoeken naar manieren waarop we de leerkracht zo veel mogelijk kunnen ondersteunen om de kinderen toch goed kunstonderwijs mee te geven. We werkten uiteindelijk toe naar een handzaam systeem dat er voor zorgt dat je zo min mogelijk hoeft te doen voor het geven van de les.

Inspireren

We inspireren met de PIONIER de leerkrachten en leerlingen. We leveren mooie beeldpresentaties met het werk van bijvoorbeeld kunstenaars en vormgevers. Altijd laten we kwalitatief waardig beeldmateriaal zien.

Geen werkjes die nagemaakt kunnen worden, maar verschillende manieren waarop je een bepaald thema of techniek kan laten zien. Wat doen kunstenaars met licht en schaduw? Wat kan je nog meer met textiel dan enkel kleding maken.

Kosten

De kosten van de training zijn afhankelijk van meerdere factoren, zoals locatie, grootte docententeam en de samenstelling van het programma. Wij maken daarom voor iedereen een offerte op maat. Heb je interesse?  Stuur dan een email met je specifieke vraag naar info@kopakan.nl.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien