Email us at info@kopakan.nl

Voor nu

Vanuit de trein tussen Utrecht en Nijmegen zit ik dit blog te typen. Wat een contrast met nog maar zo kort geleden de omgeving en uitzichten in Blantyre. Het is een tijdje stil geweest rondom Fashion Skills Malawi. Op 9 augustus was mijn laatste werkdag bij de Samaritan Trust. Direct daarna begon mijn vakantie door Malawi. De paar pogingen die ik tijdens het reizen deed om het blog te schrijven schoten niet op. Ik wilde ook alles nog laten bezinken. Nu inmiddels is het alweer bijna een maand geleden dat ik klaar was bij de Samaritan Trust en weet ik wat ik allemaal nog wil vertellen.

Het laatste blog was een paar weken voor het einde. Ik vertelde daarin al over de machines die allemaal gekocht waren. In de laatste weken zijn de machines klaar voor gebruik gemaakt door Pemba, de onderhoudsmonteur. Ook zijn er nog allerlei materialen gekocht voor de opdrachten. Stoffen voor het maken van broeken en overhemden. Ritsen, knopen en garens. Met de plankenkasten die ook klaar waren konden we ook eindelijk het kantoortje van Angela, wat tevens ook de opslag is, opruimen en opnieuw inrichten.

Lokaal

Het lokaal is ook opnieuw ingericht. Een hoek voor strijken, alle elektrische apparatuur dichtbij een stopcontact en de pedaal machines op een rij in het midden en de patroontekentafels allemaal bij het raam voor goed licht. Alles schoongemaakt en gepoetst met de studenten. En wat een verschil is het dan, een klaslokaal waarin het lesgeven voor Angela ineens een stuk makkelijker wordt en waar alle benodigde materialen aanwezig zijn.

Het lesboek is ook afgerond en geprint. In twintig opdrachten krijgen de leerlingen een basis mee voor het naaien van allerlei onderdelen en kledingstukken. Ook word daarin de basis uitgelegd van het patroontekenen. Duidelijk werd dat dit voor sommige leerlingen te ingewikkeld was. Zij bleven steken bij het maat nemen en berekenen. Maar er zijn er ook die er wel aanleg voor hebben. En gelukkig had ik van Burda een volledige jaargang meegekregen met allerlei patronen kant en klaar. Ik heb Angela laten zien hoe deze patronen overgenomen moeten worden, de algemene werkwijze in het Engels beschreven. Dus ook voor de kinderen die geen patronen leren tekenen zijn er toch genoeg opties om zelf kleding te maken.

Luso

De samenwerking tussen Vannesa Nsona van Dorovee, Samaritan Trust en Kopa heeft een naam gekregen. Luso. Luso betekent ‘Talent hebben voor iets’ in Chichewa. De eerste ontwerpen zijn gemaakt en ook de eerste aanzetten tot samples zijn gemaakt. Er moet nog wel flink wat gesleuteld worden aan de eerste samples, maar we zijn op de goede weg. De kleermaker die Samaritan Trust in dienst heeft genomen om de income-generating-activities te leiden heeft in ieder geval goede kwaliteiten en we komen vanzelf bij het juiste resultaat. Ik heb echter nog geen samples meegenomen naar Nederland, daarvoor waren ze nog niet van voldoende kwaliteit. Voor Luso is Vannesa de ontwerper en verzorgt Samaritan de productie. De betrokkenheid van Kopa zal niet verder gaan dan begeleiding bij het hele maakproces en het verkopen. Ook zal Kopa zich in zetten om de collectie in Nederland te gaan verkopen.

Fotoshoot

Om de resultaten van Get Fashion Skills Malawi Done zichtbaar te maken heb ik in Blantyre fotografen gevraagd om langs te komen en voor ons foto’s te maken van het leslokaal in gebruik. Chikondi Sinalo van Simbo Photography heeft een hele middag foto’s gemaakt bij de Samaritan Trust. De mooie beelden bij dit bericht zijn door hem vastgelegd.

Toekomst

Na het fijne samenwerken met de Samaritan Trust kijken we naar de opties om elkaar te blijven ondersteunen in de toekomst. Luso is daar slechts een uiting van. Samen met Maggie, de directrice, zal ik in de komende maanden blijven overleggen over de mogelijkheden en nieuwe plannen.

Ander nieuws over Get Fashion Skills Malawi Done

Update Fashion Skills Malawi

Van onze partner Byounique kregen we de volgende update over de voortgang in Mikuyu Prison, Zomba.
Read more

Proosten op het vervolg!

De zomer is voorbij en Malawi ligt alweer ver achter ons. Het was een succesvolle tweede editie. Na een gezamenlijke start van twee weken trainen bij Green Malata in Luchenza zijn alle trainers weer terug gegaan naar hun eigen stek. De combinatie van het gezamenlijk aftrappen en daarna individueel weer verder werkte super! Elkaar inspireren en van elkaar leren. Read more

Fashion Skills Malawi part 2

Maandag 21 juli landde mijn vliegtuig in Blantyre voor ronde 2 van Fashion Skills Malawi. Het project ziet er dit jaar heel anders uit dan vorig jaar. Dat begint al bij de reden waarom ik weer gegaan ben. Read more

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien