DOT, 3e boom rechts!

visie op kunst en cultuur in het onderwijs

Dot neemt je mee

Creativiteit kan het kind zicht geven op wie hij is en hoe hij communiceert en zich verbonden voelt met de wereld om hem heen. Bovendien is de verwachting dat de beroepen van de toekomst creatief vermogen zullen vragen. Door deze inzichten speelt creativiteit in toenemende mate in het basisonderwijs een rol.

Hoe scholen deze rol willen invullen heeft te maken met hun visie en de groep leerlingen die zij in huis hebben. Om de mogelijke keuzes in visie over de plek van creativiteit en cultuureducatie in het schoolcurriculum te verhelderen, heeft stichting Kopa de toolbox, ‘Dot, 3e boom rechts!’, ontwikkeld, samen met Creatief Vermogen Utrecht,  voor scholen én hun culturele partners. Het spel bestaat uit stellingen die beide organisaties helpen om, vanuit de eigen organisatie, te komen tot een gezamenlijke visie op cultuureducatie. Van een stip (‘Dot’) op de horizon naar een concreet plan van aanpak.

Toolbox

Deze toolbox helpt je in teamverband tot een visie op cultuureducatie te komen.  Aan de hand van stellingen ga je met elkaar in dialoog en maak je keuzes voor je organisatie. Er is al veel geschreven over cultuureducatie en creativiteit. Zoveel dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Dat inspireerde de naam van deze toolbox; Het meisje op de voorkant noemen we Dot, het Engelse woord voor stip; een stip op de horizon, dat waar je heen wil. Als je het bos en de bomen weer van elkaar kunt onderscheiden kan je een route uitstippelen en bij de derde boom rechts afslaan bijvoorbeeld.

Deze toolbox bevat 4 sets kaarten met 88 stellingen verdeeld over 7 onderwerpen. Door met stellingen te werken heb je geen voorkennis nodig. De stellingen leiden je langs allerlei onderwerpen die van belang zijn bij het vormen van je visie. In dialoog met je collega’s zet je een stip op de horizon. Een breed gedragen visie
is belangrijk, maar daarmee ben je er nog niet. Daarom bevat de toolbox ook downloadbare formulieren en werkvormen om je te helpen de vertaalslag naar de praktijk te maken.

Bestellen

Je kan ‘Dot, 3e boom rechts!’ gemakkelijk bestellen via de knop hieronder. Vul je gegevens in, reken af met iDeal en wij leveren je de toolbox binnen vijf werkdagen. De toolbox kost € 60,-, excl. verzending.

Wil je meer dan één toolbox bestellen, of heb je de toolbox sneller nodig? Neem dan even contact op via info@kopakan.nl of bel met 06 271 93470.

”Toe aan de volgende stap”

”Op vrijdag hebben we op KBS de JazzSingel een gave visiesessie gehad met Kopa waarbij gebruik gemaakt werd van DOT, dé visietool voor cultuureducatie. Aan de hand van diverse ‘stellingen’ op kaartjes hebben we als team keuzes moeten maken in wat WIJ echt belangrijk vinden op het gebied van cultuureducatie. Door in kleine groepjes het gesprek te voeren over deze kaartjes, werd ervoor gezorgd dat iedereen hierover iets kon vertellen en zijn/haar mening kon geven. Door alle waardevolle gesprekken en input te verzamelen, lukte het om tot een gedragen visie op cultuureducatie te komen. Dankzij deze visiesessie zijn wij toe aan de volgende stap: de visie in de praktijk tot uiting brengen!”

–  Kim Vader, directie KBS de JazzSingel

”Het spel deed goed werk!”

”Wij hebben het spel ´Dot 3e boom rechts´ gespeeld met ons hele 40-koppige team. Ik was een beetje bezorgd dat aan het eind van een lange intensieve studiedag de jeu eruit zou zijn bij het team. Maar het spel deed goed werk! Er ontstond een fijn soort reuring  in de zaal. De stellingen inspireerden de collega’s om breder over cultuureducatie te denken en mogelijkheden en kansen te zien. Iedereen deed enthousiast mee en er werden geanimeerde gesprekken gevoerd. Een aanrader!!!

– Nicole de Munk, leerkracht en icc’er op de Tijl Uilenspiegelschool in Amsterdam

Begeleiding bij Dot, 3e boom rechts!

Je kan ‘Dot, 3e boom rechts!’ zelfstandig inzetten, als directie of ICC-er. We bieden ook mogelijkheid tot begeleiding bij het ontwikkelen van een visie met Dot. Bijvoorbeeld als gespreksleider, of als adviseur door te ondersteunen bij het maken van een plan van aanpak.

We leveren altijd maatwerk. Om je een indruk te geven van de kosten: de prijs van een sessie start bij € 550,-. We stellen graag een vrijblijvende offerte voor je op. Hiervoor kan je het beste contact opnemen met linda@kopakan.nl.

Creatief vermogen utrecht

‘Dot, 3e boom rechts!’ is in samenwerking met Creatief Vermogen Utrecht gemaakt.