Artshake

Kunstenaars als katalysator voor nieuwe verbindingen

Artshake in het kort

Artshake 2015 -2016 vond plaats in de Saffier. Een wooncentrum in Tolsteeg, Utrecht. In dit pand wonen jong en oud naast elkaar. Dat was niet altijd zo en het begin was een beetje spannend voor de ouderen, die er al woonden. Ineens meer dan 150 studenten als buren.

Kopa nodigde drie Europese kunstenaars uit om zes weken te wonen en werken in het pand. Als Artist-in-Residence werkten ze met de bewoners aan kunst voor het pand. Ze lieten zich inspireren door de bewoners, betrokken hen bij hun creatieve proces en gaven workshops. Er werd samen gekookt en films gekeken.

Doordat deze activiteiten de ouderen en jongeren de kans gaf om laagdrempelig kennis te maken, werd het in het wooncentrum al snel gezellig. Jongeren hielpen de ouderen met simpele klusjes. Ouderen lieten honden uit, overdag als de jongeren aan het werk waren of aan het studeren.

Mattia Campo Dall’Orto

Kunstenaar Mattia woont in Italië. Hij was de eerste kunstenaar die tijdelijk introk in de Saffier.

Zijn werk is veelzijdig. Het omvat schilderkunst, stedelijke kunst, installaties, kalligrafie, drukwerk, kunstenaarsboeken en hij is gespecialiseerd in het maken van muurschilderingen.

Portaal stelde de grootste muur van het pand beschikbaar. Die muur was wat groter dan oorspronkelijk begroot was, maar gelukkig was Plegt-Vos bereid om het project te sponsoren.

Caroline Dervaux-Berté

Na Mattia nodigden we Caroline uit. Caroline is een Franse kunstenares en houdt zich vooral bezig met het verwerken van haar herinneringen en onbewuste dromen door die te vertalen naar abstract beeld. Ze heeft een fascinatie voor story-telling en het zoeken naar betekenis.

Caroline maakte tijdens het project grafische schilderijen, op alles wat los en vast zat. Bijvoorbeeld op theedoosjes, krukjes, banken en muren. Heel het pand werd gevuld met haar kunst. Van haar werk werd een verjaardagskalender gemaakt waarin je terugleest hoe haar werk een abstracte weergave is van de dromen en herinneringen die bewoners in gesprekken met haar deelde.

Naast het schilderen gaf ze ook workshops, waarin de bewoners zelf met de techniek van Caroline aan de slag gingen.

EDURNE HERRÁN

Tot slot ontvingen we de Spaans – Duitse kunstenares Edurne. Edurne is een kunstenares die zich vooral bezighoudt met kunst in het dagelijks leven. Publieke participatie geeft betekenis aan veel van haar werk en verleent het een performatief karakter.

Edurne was een beetje verlegen. Ondanks dat was ze veel zichtbaar in het pand. Ze legde op een kleinere manier contact. Hierdoor bereikte ze juist weer andere mensen, die eerder nog niet zo gezien waren. En ze maakte de stille kant van bewoners in theatrale foto’s zichtbaar.

”Leuk dat ze er zijn”

‘De jongeren in de Saffier hebben gezorgd voor levendigheid, leuk dat ze er zijn!’

Oudere bewoner na Artshake

Facebook

Klik hier om naar onze Facebook pagina te gaan.

LinkedIn

Klik hier om naar onze LinkedIn pagina te gaan.

Instagram

Klik hier om naar de Instagram van PIONIER! te gaan.