Fashion Skills Malawi

Zelfstandigheid door kleermakerschap voor jongeren in achtergestelde posities in Malawi.

Malawi

Tussen 2013 en 2015 reisde Linda drie keer naar Malawi. Mogelijk gemaakt door crowdfunding en steun van velen realiseerde ze daar het project Fashion Skills Malawi. Dit project had als doel voor kwetsbare jongeren in Malawi een vakopleiding kleermaker op te zetten. De samenwerking is gestart met de Samaritan Trust in Blantyre, zij vangen straatjongeren op. Daarna zijn ook de organisaties Byounique in Zomba, werkzaam in jeugdgevangenissen, en Green Malata in Luchenza, een ondernemerschap trainingsdorp, betrokken in het train-de-trainer programma.

2015

In 2015 ging Linda nogmaals terug om de voortgang te evalueren in de gevangenissen en de trainers verder op te leiden, zo werd het programma uitgebreid naar een 2e jeugdgevangenis in Bvumbwe.  De motivatie van de gevangenisbewaarders was hoog, zij wilden graag bijdragen aan betere kansen van de jongens. En de kwaliteit van de producten die de eerder getrainde jongens hadden gemaakt was goed genoeg om producten te ontwerpen voor de verkoop. Met de opbrengst kon er weer nieuw materiaal ingekocht worden, waardoor de training zichzelf bekostigd.

2017

Uit een update van 2017 blijkt dat de vakopleiding Kleermaker nog steeds met veel motivatie en kwaliteit gegeven wordt.

Er waren destijds meer dan 50 jongeren getraind. Een groot deel heeft werk gevonden of is een eigen bedrijf gestart. Stichting Byounique, nog steeds actief op dit project heeft mooie producten kunnen verkopen. Hierdoor is de opleiding bestendig voor de toekomst. Met de opbrengst wordt nieuw materiaal voor de training ingekocht. De opleiding geeft jongeren echt een nieuwe kans!

”Een mooi moment”

“Kopa, bedankt voor geweldige vakopleiding mode in Malawi! In 2014 heeft Linda in de Mikuyu jeugdgevangenis de vakopleiding mode opgezet. Een hele klus, want behalve een gemotiveerde gevangenisbewaarder was er niets. Linda heeft deze bewaarder als trainer opgeleid, een manual en beoordelingsformulieren opgezet, patronen gemaakt, alle gereedschap en materialen ingekocht en vooral steeds weer benadrukt dat de producten van hele goede kwaliteit moesten zijn. Linda was erbij toen de 1e vakopleiding in Mikuyu met 10 gemotiveerde leerlingen startte, een mooi moment!’’

– Anita van Tiggelaar van Byounique

Facebook

Klik hier om naar onze Facebook pagina te gaan.

LinkedIn

Klik hier om naar onze LinkedIn pagina te gaan.

Instagram

Klik hier om naar de Instagram van PIONIER! te gaan.